Az ADAC és téli gumi tesztjei (x)

2017. augusztus 02., 16:20
Az elmúlt évtized szeptemberei rendszerint a jó időről szóltak – reméljük ez idén sem lesz másként –, ám ettől függetlenül az őszi hónapokban már a legtöbben érezzük: vitathatatlanul közelít a tél.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 1
G->reklam_mentes: 0

Azok a jeges vagy jobb esetben nyirkos-ködös nappalok, amikor a nyári gumik használatának ideje már lejár. Az autótulajdonosok döntő többsége azonban jó előre elkezd gondolkodni nemcsak a tárolóban elhelyezett téli gumiabroncsainak állapotán, de azon is, hogy melyik hazai autógumi szervizt keresse fel, illetve milyen márkájú gumiabroncsot válasszon. Amint ugyanis tartósan 7 Celsius fok alá esik a napi átlaghőmérséklet, könyörtelenül eljön a téli gumik felrakásának ideje. A statisztikák szerint a hazai autótulajdonosok többsége ennek ellenére halogatja az átszerelést, igaz a legjobb hazai gumiszervizeknél már most is igen hosszú a várakozási lista. A különböző márkák közötti eligazodásban sokak számára nagy segítséget jelent az ADAC minden évben elvégzett téli gumi tesztje.

Tudatos autótulajdonos nem vásárol ADAC teszt nélkül

Azok számára, akik tisztában vannak a megfelelő szezonban alkalmazott téli és nyári autógumik előnyeivel, illetve akik hajlandóak meg is venni azokat, azok számára valódi segítséget ad a szóban forgó német autóklub tesztje. A leendő vásárlók ugyanis ily módon még időben kézhez kaphatják a jelentést, és az így szerzett tudásanyagot figyelembe tudják venni a gumivásárlásuk során. A 2017-es őszre készülve érdemes áttanulmányoznunk az ADAC tavalyi tesztjét, mert az elmúlt évben nem kizárólag a kisautóknál és kompaktoknál széles körben használt 185/65 R15-ös, illetve az igen gyakori középkategóriában elterjedt 225/45 R17-es méretben vizsgálták a legkülönbözőbb márkák több tucat termékét, de kipróbáltak több elméletileg télvíz idején is használható négy évszakos autógumit is. Az egyes márkák osztályozása ezúttal is 1 és 5 között történt, melynek keretében értelemszerűen minél kisebb az adott gumiabroncsra adott érték, annál jobb annak a teljesítménye.

A négy évszakos gumik tesztjeinek keserű tapasztalatai

A négy évszakos gumiabroncsok közül szintén a nagyobb körben alkalmazott 205/55 R16 méret termékeit tesztelték. Az ADAC legfrissebb tesztje egyértelműen igazolta azokat a korábbi vélekedéseket, amelyek szerint bár ezek a termékek használhatóak télen és nyáron, futás közben nem képesek a speciális gumik minden előnyeinek abszolválására.
A tesztek után világossá vált, hogy a négy évszakos gumik minősége a téli időjárási körülmények között meg sem közelíti a téli gumikét. A 7 megvizsgált négy évszakos gumi abroncs közül a Michelin CrossClimate kapta a legjobb értéket, amely a téli gumikhoz viszonyítva még így is igencsak a gyenge eredmények produkálására képes autógumik közé sorolható.

Mit vegyünk kis és kompakt kategóriában?

Mivel a kis és kompakt autóknál használható 185/65 R15  méretet nagyon sokan választják, az ADAC szakemberei különösen fontosnak érezték, hogy teszteljék az egyes márkák megbízhatóságának mértékét. A kategóriába tartozó téli gumiabroncsok többsége elég szomorú teljesítményt nyújtott a tesztek során nedves úton. A kategóriában sorrendben a Dunlop, a Goodyear , a Michelin és a Pirelli kapták a legjobb értékelést.

Ami középkategóriában garancia lehet

A középkategóriában elterjedt 225/45 R17-es méretnél a tizenhárom tesztelt márkából és típusból pusztán a Dunlop Winter Sport 5 gumiabroncs teljesített úgy havas-jeges útszakaszokon, hogy az ADAC szakembereitől megkapja a jó minősítést.

2017. augusztus 02., 16:20

Facebook