Alonso: Már nincs idő kávészünetre..

2017. március 29., 09:50 szerző: Gyimesi Brigitta
komment
Fernando Alonso szerint a versenyzőknek már nincs „kávészünetnyi” idejük reagálni egy hibára, csak azonnali cselekvéssel tudják elkerülni a baleseteket.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Fotó: McLaren F1

A szélesebb és gyorsabb F1-es autók szinte mindenki tetszését elnyerték, különösen a pilótákét, miután egyes kanyarokban akár 8g-s erő is nehezedhet rájuk. A nagyobb leszorítóerő miatt az új masinák másképp viselkednek kicsúszásnál, mint az előző generáció.

„Ha elveszted az autót, különösen a hátulját, nehéz összeszedni megint, mert túl gyors vagy a kanyarokban” – magyarázta Alonso. „A másodperc tizedrészének fele alatt kell reagálnod – tavaly ez az idő négy másodperc volt, azokkal az autókkal akár meg is kávézhattál volna a kanyarban! Egyértelműen szintlépés volt, és sokkal inkább az F1 felé tolódtak az irányok. Örülök, hogy egy F1-es autó gyorsabb a kanyarokban, mint egy GP2-es vagy egy japán Formula-autó, kategóriák, amelyek az F1-nél gyorsabban kanyarodtak.”

Egy negatív következmény a versenyképet illeti, ugyanis az új autókkal előreláthatóan nehezebb lesz előzni; ez azonban nem izgatja Alonsót.

„Az autókat sokkal nagyobb móka vezetni, a kanyarsebesség pedig ismét F1-es szinten van” – folytatta. „Szerintem a lelátókon ülő rajongóknak tetszeni fog a sebesség, amellyel egy ilyen autó beszáguld a kanyarokba, és tévén is jobban néz ki. Még mindig hiányzik az F1 hangja, ami a sport DNS-éhez tartozott, de azt hiszem, ezt már nem kapjuk vissza. Szerintem végre jó helyzetben vagyunk a sport tekintetében, és remek idők várnak ránk show és izgalom terén ezeket az autókat vezetve. Olvastam, hogy néhány futamot követően a DRS-zónákon is lehetnek változtatások; mindenki együtt dolgozik, hogy az F1-et ismét látványossá tegyék. Szerintem jó irányba haladunk – én boldog vagyok.”

Alonso annak is örül, hogy a 2017-es szabályok ismét kibontakoztatják a versenyzők közötti különbségeket, amely már az Ausztrál Nagydíj rajtrácsán szembetűnő volt az egyes csapatokon belül.

„Egyértelműen sokkal boldogabb vagyok most” – mondta a spanyol még az időmérő után. „Ma is láthattuk, hogy a csapatoknál hogyan szakadtak szét a párok: egy tapasztalt versenyző, majd egy fiatalabb hátrébb. Az ilyen keskeny, huplis pályákon, ahol kicsit erőltetni kell az autót, nem egyszerű felvenni a tempót. Szóval úgy vélem, az autók keményebben és nehezebben vezethetőkké váltak.”

Gyimesi Brigitta

hozzászólás
2017. március 29., 09:50 szerző: Gyimesi Brigitta

Facebook

Hozzászólások