A Mercedes előnye nem fog eltűnni

2017. február 17., 09:50 szerző: Gyimesi Brigitta
komment
Pedro de la Rosa szerint a Mercedes megtartja eddig élvezett előnyét, mivel sokkal hamarabb állhatott neki az idei autó megtervezésének.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Fotó: Mercedes AMG Petronas

Az F1-ben szigorú szabályok kötik, a csapatok hetente hány órára vehetik igénybe a szélcsatornát fejlesztési célokra. Miután tavaly már év elején egyértelmű volt, hogy a Mercedest nehéz lesz megfogni, de la Rosa úgy véli, a brackleyi istálló már korán átcsoportosíthatta a megengedett szélcsatornás idejét a 2017-es autó fejlesztésére.

„Biztos vagyok benne, hogy a Mercedes mindenki másnál régebb óta dolgozik a szélcsatornával” – nyilatkozta a volt McLaren-pilóta. „Az ott eltölthető óráid száma korlátozva van. Mostanra mindenki kihasználja a maximumot; a különbséget tehát az fogja jelenteni, a múltban ki mennyi időt tudott az új szabályokra áldozni. Az egyetlen csapat, aki ezt kihasználhatta, az a Mercedes volt, mert hét tizeddel előzték meg a második legjobb csapatot.”

De la Rosa szerint Valtteri Bottas jó választás volt a címvédő csapat részéről, még akkor is, ha Lewis Hamiltont esélyesebbnek tartja.

„Bottas jó munkát fog végezni” – összegezte a spanyol. „Egy nagyon jó versenyzőről van szó, nem lesz semmilyen problémája – mondjuk sokkal könnyebb, ha jó autót vezet az ember! Tökéletesen beillik majd a csapatba: szorgalmas, nincs politizáló hajlama, a saját dolgával fog foglalkozni, és nem fogja izgatni, Lewis mennyire gyors vagy lassú. Lesznek olyan versenyek, ahol megveri majd Lewist, ebben száz százalékig biztos vagyok. A szezont tekintve nem ő fog előrébb végezni, de hát ki lenne képes erre Lewis ellen? Szerintem a nagy vesztes itt a Williams. Elvesztették Bottast, majd be kellett érniük Massával, akinek korábban nem hosszabbították meg a szerződését. Kicsit furának tűnik nekem innen nézve.”

Ami a Ferrarit illeti, ahol 2014-ig tesztpilótáskodott, de la Rosa nem számít arra, hogy nagyot lépnének előre.

„Szerintem nagyjából ott lesznek, ahol tavaly is” – mondta. „Flavio Briatore mondta, hogy ha ugyanazok az emberek sütik a kenyered, ugyanolyan kenyered lesz, és ebben igaza van.”

A spanyolnak viszont tetszenek a 2017-es szabályváltozások.

„A szabályváltozások jónak tűnnek” – folytatta de la Rosa. „A versenyzőknek nehezebb lesz vezetni az autót, sokkal nagyobb fizikai kihívás lesz. Plusz öt másodperc, ez kemény lesz. Végeredményben mindannyian ezt akartuk, mert eddig kicsit könnyű dolguk volt; a gumikopásra való állandó figyelés elég unalmas volt.”

Gyimesi Brigitta

hozzászólás
2017. február 17., 09:50 szerző: Gyimesi Brigitta

Facebook

Hozzászólások