Az a jó szarvasfaggyú

Már nemcsak az UV-sugárzás, hanem a szél is támad

2009. október 26., 04:29 szerző: zaol.hu, nincs nev, Horváth-Balogh Attila
Nagykanizsa - Szeles idők jönnek, nem árt hát felkészíteni bőrünket az őszi-téli időjárás viszontagságaival szemben. S bár ellentmondásnak tűnik, de egyes kozmetológiai, esztétikai beavatkozásokhoz épp ez az időszak lehet a legmegfelelőbb.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0
Talán laikus számára is kézenfekvő: a téli évszakokban jobban ki van téve az időjárás viszontagságainak a bőrünk, amely a szél és a hideg hatására kiszáradhat, megrepedezhet.

- A fűtött (különösen a távfűtéses) lakásokban a levegő relatív páratartalma jelentős mértékben csökken, ezért megnő a helyiségekben tartózkodók bőrének felületi vízvesztesége - mondta elöljáróban dr. Szeghy Balázs, nagykanizsai bőrgyógyász-kozmetológus. - Ehhez hozzáadódik még a kinti hideg, a szél szárító hatása, továbbá a télen sem elhanyagolható mennyiségű ultraibolya sugárzás. Fontos tehát, hogy ne csak nyáron, hanem ilyenkor is fokozott figyelmet fordítsunk bőrünk épségének megőrzésére.

S hogy mit is jelent ez a gyakorlatban? A szakember elmondta, a lényeg, hogy igyekezzünk megtartani hámrétegünk saját védelmi rendszerét, hidratációt biztosító anyagait, emellett külső készítményekkel, megfelelő krémekkel is fokozni lehet a rendszer hatékonyságát.

Bár a téli időjárás nem túl kellemes az arcbőrünknek, a pigmentfoltok lézeres eltávolításához ez az időszak optimális. Dr. Szeghy Balázs bőrgyógyász Járnecz Mariann arcát kezeli - Fotó. Szakony Attila

 

- Ha kímélő, semleges kémhatású lemosókat, arctisztító készítményeket használunk, akkor a természetes vízmegkötő anyagokat tartalmazó hámréteg nem szenved károsodást, s a kültakarónk savköpenye is ép marad - fejtette ki a doktor. - Másrészt a kozmetikai ipar ma már kiváló, a rendkívüli igénybevételnek kitett bőrt is megvédő készítményeket képes előállítani. A skála nagyon széles: a sarki drogériában kapható szarvasfaggyútól a kezet láthatatlan kesztyűhöz hasonló módon óvó professzionális munkavédelmi kenőcsökig bezárólag. Általánosságban azt szoktuk javasolni, hogy - különösen az időjárásnak kitett bőrterületeken - télen nyugodtan használjunk a bőrtípusunknál egy fokkal zsírosabb krémet. (Ez épp a fordítottja a nyári ajánlásnak.) Aki pedig nagy hidegben valóban sokat tartózkodik a szabad levegőn, annak a már említett speciális védőkrémek közül célszerű választani valamit.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a hóval borított helyeken, például a téli sportok gyakorlásakor még kevésbé szabad megfeledkezni az UV-sugárzás ártalmairól.

- Az időjárás viszontagságainak leginkább kitett, szabadon lévő bőrterületeink (arc, nyak, kézhát) ultraibolyasugár-terhelése összességében sokkal nagyobb mértékű, mint a többié - magyarázta dr. Szeghy Balázs. - A sugárzás legkisebb dózisai is összeadódnak, ez magyarázza azt a tényt, hogy a krónikus fénykárosodás tünetei, a bőr öregedése mindig ezeken a helyeken jelentkezik először. Ezért lényeges, hogy télen is használjuk a fényvédő készítményeket.

zaol.hu, nincs nev, Horváth-Balogh Attila

2009. október 26., 04:29 szerző: zaol.hu, nincs nev, Horváth-Balogh Attila