Életeket menthet a védőoltás

2011. december 30., 10:52 szerző: Kelemen Valéria, Varga Domokos Péter
Veszprém - Az ÁNTSZ továbbra is kéri a lakosságot: éljen a védőoltások nyújtotta lehetőségekkel.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0

A vírusfertőzés nemcsak a kiemelten veszélyeztetettek, a kisgyermekek, idősek és krónikus betegek számára jelent potenciális egészségügyi kockázatot, hanem akár teljesen egészséges fiatalok és középkorúak számára is komoly veszélyt jelenthet  egy olyan betegség ellen, melyben százezrek halnak meg. A védőoltás a gyenge immunrendszerű, idősebb emberek számára is 70 százalék feletti, az egészséges felnőttek esetében pedig több mint 90 százalékos védelmet jelent.  A vakcinák használata ráadásul nemcsak a beoltottak életét menthetik meg, de védi a közvetlen környezetükben élőket is, hiszen ha nincs kit megfertőzni, akkor a vírus terjedése lelassul.

Veszprémben a dózsavárosi körzetben dr. Szeles Réka háziorvos influenza elleni védőoltást ad be (Fotó: Orosz Péter)A múlt évi influenzaszezonban nálunk félmillió ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, közülük ötszázan kerültek súlyos szövődményekkel intenzív orvosi ellátásra, az itt kezeltek közül pedig majd minden ötödik beteg életét vesztette, 57 áldozat ráadásul a 19 és 59 év közötti, veszélyeztetettnek nem tekintett korosztályból került ki.

Semmilyen módon nem igazolható, hogy a Guillain-Barré szindróma és a védőoltások között bármilyen összefüggés lenne, ahogy ezt többen állították.

 

Kelemen Valéria, Varga Domokos Péter

2011. december 30., 10:52 szerző: Kelemen Valéria, Varga Domokos Péter