Nem való elsőkutyásnak

Dobermann, az érzékeny lelkű, figyelmes munkás

2012. június 25., 05:30 szerző: Zalai Hírlap, Arany Gábor
Gellénháza - Gyerekek mellé is kiváló, de elsőkutyás gazdának nem való a dobermann, szögezi le Horváth Sándor, aki évek óta foglalkozik a fajtával.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0

– A hírüket meghazudtolóan barátságosak, bár sajnos több filmben úgy állították be, hogy kezelhetetlen, vérengző, agresszív fajta, de ez nem igaz – kezdi Horváth Sándor, akit szakmai körökben a gellénházai Queen of Black Diamonds dobermann kennelről ismernek. – Viszont ezek a szerepek arról is árulkodnak, hogy intelligensek, hiszen a különböző jeleneteket megtanulták. A dobermann munkakutya, rendkívül jól irányítható, ehhez viszont nagyon fiatal korától rendszeresen foglalkozni kell vele. Ezért 12-14 naposan kezdjük a szocializációt. Játékokat kap, ismerkedik a családdal, szoktatjuk a zajokhoz. Az első oltások után minél több emberrel ismertetjük meg, hogy ne legyen távolságtartó, nehogy félelmében támadjon. Az ingerszegény környezet előhozhatja a rossz tulajdonságokat. A dobermann érzékeny, figyelmes, szereti eltölteni idejét a gazda, a család közelében. Ha kizárják a közösségből, megsértődik, depresszióssá válhat – magyarázza.

Horváth Sándor vallja, a kiválasztásnál dől el minden, nem mindegy, honnan származik a kutya. Csak megbízható tenyésztővel érdemes kezdeni a későbbi gondok elkerülésére. Olyannal, akinél meggyőződhetünk róla, hogy a fajtánál előforduló öröklött egészségügyi bajokat kiszűrték. Diszplázia, szívprobléma, szem kötőhártya- betegség jöhet szóba.

– Alakítsunk ki személyes kapcsolatot, először a tenyésztőt ismerjük meg, ebből tudunk arra következtetni, mennyire lelkiismeretes a munkájában – ad tanácsot Horváth Sándor, aki szépségkiállításokon szokott megfordulni kutyáival.

Calypso, a 14 hónapos kan csupa figyelem. Horváth Sándor kiállításokon szerepel vele (Fotó: Arany Gábor)

Elárulja azt is, a tőle kikerülő ebek sorsát sokáig követi, s ha úgy látja, hogy gazda és négylábú nem talál egymással hangot, akkor inkább visszaveszi. S hogy ez azért lehetőleg ne forduljon elő, rendszeresen tanácsokkal segíti a gazdát. Az ismerkedés már a kölyök négyhat hetes korában kezdődhet, de ekkor még nem lehet a kiválasztott kutyusokhoz a kennelbe bemenni, nehogy fertőzést kapjanak. Csak ablakon át nézhető meg, nyolchetesen kerülhetnek a gazdához.

– Igyekszem én is megismerni a vevőt, hogy felmérjem, elbír-e a kutyával – árulja el. – Az ország minden tájára került tőlem kölyök, és eddig még csak egyet hoztam vissza, mert nem alakult megfelelően a kapcsolat gazda és kutya között. Elsőkutyásoknak egyébként nem ajánlom a dobermannt, amely elsősorban családi házban érzi jól magát. Kikötni azonban szigorúan tilos, mert tragédiához vezethet, ha megfosztják a mozgástól! Napi két-három óra futásra van szüksége és legalább 20-30 perc intenzív foglalkozásra. Ezért nagyon fontos a rendszeres játék, ez az alapja minden nevelésnek. Labdázni, apportírozni kell vele. Mindenkinek ajánlom: keresse fel a kutyaiskolát, ahol az alapvető szabályokat megtanítják. A dobermann akaratos, de mégis könnyen nevelhető. Családot szerető, védi, félti minden tagját a legkisebbtől a legnagyobbig. Ehhez azonban foglalkozni kell vele, éreztetni, hogy szeretik, mert akkor képes akár meghalni is, hogy megvédje a családtagokat. A ház többi állatával is kijön, de ez megint csak a helyes és korai szocializáció függvénye. Jóindulatú fajta a dobermann, ha agresszív, akkor rosszul nevelték. Sokan tartják munkakutyának, őrzô-védő feladatra, de erre csak szakszerű előkészítéssel szabad alkalmazni, különben irányíthatatlanná válhat. A dobermann mindenképpen tudatos, következetes gazdát igényel – magyarázza.

– Ha valaki kedvet kap a dobermannhoz, akkor különösen gyerekes családhoz elsőre szukát ajánlok, mert az simulékonyabb – magyarázta. – Ha nincs még gyermek, de terveznek, akkor előbb a baba érkezzen és csak utána a kölyökkutya – tette hozzá végezetül.


A dobermann tartása nem problémás, száraz táppal is beéri, de az megfelelő minőségű legyen. Mivel rövid szőrű és szinte nincs aljszőrzete, ezért alig vedlik, szagtalan, így lakásban szintén gond nélkül tartható. Télen viszont csak rövid időre tartózkodjon a szabadban, hangzik a tenyésztő tanácsa.


Zalai Hírlap, Arany Gábor

2012. június 25., 05:30 szerző: Zalai Hírlap, Arany Gábor